Pagini

joi, 18 noiembrie 2010

Constructie filtru solar

In primul rand aveti nevoie de: instrumentele din imagine, stativul de pahare Heineken din carton ;) (se poate inlocui si cu o coala de app 2-3mm de carton), o coala de app 2-3mm de carton, desigur filtrul baader si pe masura ce constructia inainteaza, vor fi introduse si alte obiecte.

Masurati diametrul exterior al obiectivului telescopului. Cu ajutorul compasului trasati un cerc cu diametrul masurat anterior. In interiorul acestuia trasati un alt cerc concentric la o distanta de cca 7mm (in functie de marimea telescopului, in acest caz au fost 7mm pentru un telescop de 90, astfel incat diametrul interior nu se suprapune deloc peste obiectiv). Cu ajutorul cutter-ului decupati cercul si repetati operatia pentru inca un cerc identic.

Veti mai avea nevoie de ace de gamalie si adeziv. Taiati folia baader la o dimensiune cu aproximativ 1 cm mai mare decat diametrul exterior al cercului. Asezati-o intre cele doua cercuri si fixati-o aplicand ace de gamalie la distante egale. Eliminati excesul de folie.

Veti mai avea nevoie de o “fasie” de carton ondulat, care se poate obtine de la orice cutie de pantofi. Fasia trebuie sa aiba exact lungimea diametrului tubului telescopului (pentru siguranta infasurati cartonul in jurul tubului – capetele trebuie sa se atinga), latimea poate varia intre 5-7cm. In pliurile cantului cartonului intruduceti acele trecute prin cele doua cercuri. Fixati cu banda adeziva.

Aplicati un strat de adeziv pe partea exterioara pentru un plus de fixare.

Nu este necesar sa repetati operatia si pentru interior. Dupa ce s-a uscat adezivul pentru fixarea intregului filtru aplicati banda adeziva de ajur imprejur. Gata!

Waiting for the Sun...

Voila!