Pagini

joi, 19 august 2010

Mic raport de Perseide

Locatia aleasa de noi a fost in Retezat la Lacul Bucura. Am ajuns acolo in data de 11 august, prima noapte a fost exasperant de cetoasa, astfel incat singurele lumini care se puteau observa erau cele din corturile de langa noi si care prin ceata groasa pareau niste galaxii distante si multicolore.

In seara urmatoare insa a fost un cer de gheata cu temperatura aerului foarte rezonabila pentru altitudinea de peste 2000 de metri. Am inceput observatiile in jurul orei 23 (cand deja cam toate luminile erau stinse in corturi) si am stat pana in jur de ora 01 si ceva. Observatiile le-am inceput din placerea de a admira frumusetea cerului instelat, nu din motive statistice, asa ca pot doar sa estimez numarul de perseide si alti meteori pe care i-am observat. Au fost peste 25 si 4 bolizi. Daca am fi stat doar sa numaram perseide, probabil ca am fi ajuns la mai multe, insa am mai observat cu binoclul (10X50) zona sagetator, perseus, prin telescop (Maksutov 90, Skywatcher) ne-a incantat Jupiter si Andromeda, ne-am plimbat pe Calea Lactee... Neavand montura la noi din motive lesne de inteles: cantareste 10 kg, am asezat tubul optic pe un trepied foto, astfel era dificil de gasit/urmarit un anume obiect ceresc, asa ca ne-am plimbat pe Calea Lactee fara vreo tinta anume. Oricum pe un cer neafectat deloc de poluare luminoasa, in orice directie indreptai telescopul sau binoclul, pupilele iti erau invadate de fotoni ajunsi de la milioane de ani lumina departare.

In jurul orei 01 am calculat limita de magnitudine si mi-a rezultat 6.3! Dupa ora 03 parea sa fie si mai senin.

E un cer superb acolo sus, problema e cu accesul si cu vremea foarte schimbatoare; e o loterie, iar noi am fost norocosi.

Cer senin!