Pagini

joi, 25 martie 2010

Ora Pamantului - 27 Martie

Sambata in 27 martie la ora 20:30 se serbeaza Ora Pamantului.

Nu voi veni si eu cu sloganuri de genul STOP INCALZIRII GLOBALE, SALVATI RESURSELE NATURALE, si alte indemnuri din astea in esenta bine intentionate dar abordate intr-un mod ce are iz de utopie.

Insa ca si orice pasionat de astronomie stiu si eu cat de deranjanta este poluarea luminoasa care ma impiedica sa observ cerul instelat, motiv pentru care voi sustine si eu acest proiect: haideti sa stingem toti luminile sambata pentru o ora la 20:30 si daca este senin va indemn sa iesiti in oras si sa admirati cerul pentru ca in acest interval va fi oprit in anumite locuri si iluminatul public.

In speranta ca va fi senin, mai in toate orasele in care exista cluburi astronomice care se respecta, membrii acestora vor profita si vor iesi cu telescoapele in centru unde toti cei care vor dori sa "arunce un ochi pe cer" vor fi invitati sa se uite la diverse obiecte ceresti. In meniul de observatii la acea ora ar fi evident Luna, Marte, desi deja putin cam departe, Saturn, insa acum putin spectaculos deoarece in pozitia in care se afla in acest interval, inelele sale sunt "in dunga". Ar putea fi interesant M42 din constelatia Orion, Roiul dublu din Perseu, Roiurile din Auriga (M36, M37 si M38), Pleiade, M81 si M82 (desi lumina Lunii le mai reduce din spectaculozitate), poate si M3. Oricum pentru o ora acestea sunt mai mult decat suficiente.


Mai jos atasez afisul prin care invitatia Clubului Antares din Timisoara este oficializata. Daca e senin ne vedem sambata la 20:30 in P-ta Unirii unde la randul meu ii invit pe toti cei care iubesc cerul instelat la fel de mult precum iubesc cea mai frumoasa planeta: a noastra :)

Pe sambata,
Cer senin si zile insorite!


Digg it: here & aici

vineri, 19 martie 2010

Casca moto vizibila pe intuneric

Now that's something!

Noua gaselnita apartine celor de la Shark si se numeste Shark S900Fost. Avand un strat de cerneala fotoluminiscenta, casca straluceste in intuneric pana la doua ore, singura conditie fiind sa fie tinuta timp de 30 de minute la lumina zilei. Printre alte "bunatati" cu care este echipata enumeram viziera de 2.2mm dotata cu protectie antizgarieturi pe interior si exterior, anticeata si captuseala complet detasabila. Casca Shark S900 Fost este disponibila in trei game de culori: alb, negru si gri, iar deocamdata se vinde in UK si SUA la pretul de 269.99$.

Arata destul de high-tech si aminteste de Transformers :D

joi, 18 martie 2010

Zambila - Hyacinthus Orientalis

Am primit doua exemplare frumoase de 8 martie (roz si alb), asa ca m-am documentat cum sa am grija de ele.

Denumire populara: zambila
Familie: Liliaceae
Origine: zona mediteraneana si Africa de sud
Tip de planta: bulb
Expunere: plin soare
Inaltime: 20-25 cm
Sol: fertil, usor drenabil
Dimensiunea florilor: 2,5 x 2,5 cm
Culori: de obnicei alb, roz, piersic si albastru; se mai pot gasi insa si zambile purpurii, rosii, albastru inchis, galbene si portocalii.
Culoarea foliajului: verde

Descriere
Zambilele sunt flori foarte formale si parfumate. Bulbii masoara in mod obisnuit 14-15 cm, dar pot atinge si dimensiuni gigantice pentru zambile (19 cm). Ele infloresc in acelasi timp cu lalele de mijloc de sezon. Zambilele se planteaza in grupuri mici, iregulate. Sunt excelente ca flori taiate si pot fi cultivate cu usurinta in ghivece, ca flori de apartament. Bulbii sunt toxici si de aceea nu sunt pe gustul rozatoarelor.
Zambila a fost adusa in Europa de vest in secolul al XVI-lea si a fost cultivata pentru prima data in Austria in anii 1500. In timpul secolelor XVII-XVIII, asemenea lalalei, zambila se gasea numai in colectiile de plante ale oamenilor instariti, care de obicei le colectionau ca pe niste trofee de pret. Datorita parfumului persistent al zambilelor, bulbii erau foarte scumpi. Acum, zambilele se cultiva in principal in Olanda si Marea Britanie.

Ingrijire si cultivare.

Dupa ce frunzele s-au vestejit bulbii se scot din pamant si se depoziteaza intr-un loc cu o temperatura constanta de app. 21 de grade intr-un loc aerisit. Bulbii de zambile se planteaza toamna, cu sase saptamani inainte de perioada in care ingheata pamantul, intr-un loc insorit, cu pamant bogat in substante nutritive. Bulbii se planteaza la 15 cm adancime si tot la 15 cm distanta unul de altul. Daca nu cumva pamantul este deja foarte uscat, nu e nevoie sa udati florile dupa plantare.

Monitorizati frecvent umiditatea solului. Primavara devreme, cand rasar frunzele si apoi dupa ce se ofilesc florile, tratati bulbii de zambila cu un fertilizator general, urmand intocmai instructiunile de pe ambalaj. Rupeti varfurile florilor dupa ce acestea au inflorit. Zambila produce bulbi laterali care pot fi inlaturati in perioada de repaus a plantei si replantati separat.

Pentru fortarea bulbilor, cumparati bulbi pre-raciti care au primit un tratament cu temperaturi scazute, asemanatoare iernii. Plantati acesti bulbi in ghivece pline cu pamant sau vase de sticla speciale, in care bulbul este tinut exact deasupra nivelului apei. Daca folositi metoda cu apa, umpleti vasul cu atata apa cat sa atinga usor partea de jos a bulbului si asezati-l intr-un loc intunecat, racoros (in jur de 10 grade Celsius) pana cand radacinile sunt bine dezvltate si se observa o crestere in partea superioara a bulbului, la frunze (in jur de 3-4 saptamani). Dupa aceea aduceti vasul cu bulbul de zambila intr-o camera cu temperatura mai crescuta, insorita, pentru a incuraja dezvoltarea foliajului si a florilor. Pentru a prelungi perioada de inflorire, mutati zambila intr-un loc in care sa nu primeasca soare direct atunci cand vedeti ca se apropie momentul in care se deschid florile.

Soiuri de zambile
Exista diferite soiuri si varietati de zambile, printre care albul Carnegie, Anna Marie, de culoare roz-somon, Splendid Cornelia (roz), si Deft Blue, de culoare albastru deschis.

Articol preluat partial de aici


Mitologie:

Hyacinthus, fiul lui Amyclas, regele Spartei, era un tanar de o rara frumusete, iubit de Apollo. O data, pe cand exersau amandoi aruncand cu discul, Zephyrus, gelos pe dragostea lor si ca sa se razbune, a facut sa devieze discul, lovindu-l mortal pe Hyacinthus. Din sangele scurs din trupul lui si in amintirea lui, Apollo a zamislit o floare - iacintul - care de atunci ii poarta numele.

luni, 15 martie 2010

Soarele in tinta cometelor kamikaze

Vineri, 12 martie 2010 a avut loc un eveniment destul de frecvent insa si spectaculos in acelasi timp. Observatorul SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) a surprins destramarea unui fragment de cometa in timp ce aceasta s-a apropiat de atmosfera solara. Evenimentul nu a fost vizibil cu niciun instrument de amator. Acest tip de comete poarta denumirea generica de sungrazers, dar mai sunt supranumite si "comete kamikaze" sau bulgari din iad. (pretty cool, huh? :p ) Ele se avanta spre propriul sfarsit dogoritor din atmosfera solara cu o viteza de peste 300 de mile pe secunda.



punctul luminos din partea dreapta jos este planeta Mercur

Prima data cand s-au descoperit aceste tipuri de comete a fost in timpul unei eclipse totale de soare din mai 1882. Probabil ca a fost o imagine memorabila momentul in care eclipsa a atins punctul maxim si a fost vizibila dara luminoasa alaturi de coroana solara. Alte astfel de comete pot fi suficient de stralucitoare incat sa fie vizibile chiar si pe cerul zilei. Cea mai recenta a fost Ikeya-Seki in 1965.

Deoarece cometele de acest tip par sa aiba orbite similare, se presupune ca ele ar proveni de la o asa-zisa "cometa mama" ce s-a dezintegrat acum 2000 de ani...

Desi fanii focurilor de artificii cosmice se pare ca au ratat momentul culminant cu doar cateva miliarde de ani se pare ca universul inconjurator este inca suficient de activ si dupa 4 miliarde de ani de la nasterea sa incat sa trezeasca emotii si admiratie.

sâmbătă, 13 martie 2010

Chandra - noi descoperiri in ceea ce priveste exploziile cosmice


Noile descoperiri facute de NASA contribuie major la intelegerea noastra cu privire la formarea supernovelor, dar si asupra materiei intunecate ce se presupune ca ar exista in univers. Rezultatele arata ca fuziunea a doua ramasite stelare sunt cauza principala a celor mai multe supernove.


Aceste supernove numite de tip 1a servesc drept unitati de masura pentru a expansiunea universului deoarece pot fi observate de la distante mari si urmeaza un anumit tipar de stralucire. Pana acum cercetatorii nu au stiut cu precizie ce anume cauzeaza aceste explozii.


"Supernovele sunt obiecte esentiale in intelegerea universului" spune Marat Gilfanov de la Institutul de Astrofizica Max Planck din Germania si coordonatorul studiului din 18 febr al revistei Nature. "A fost o neplacere majora ca nu am stiut la inceput cum functioneaza. De abia acum incepem sa descoperim ce anume alimenteaza fuziunea nucleara pentru ca aceste explozii sa aiba loc."


Majoritatea cercetatorilor sunt de acord ca formarea supernovelor de tip 1a au loc atunci cand o pitica alba isi depaseste limita de greutate in urma expansiunii (proces datorat transformarilor generate de fuziunea nucleara din interiorul stelei), devine instabila si intr-un final explodeaza. Cercetatorii au identificat doua posibilitati principale datorita carora masa unei pitice albe depaseste limitele si anume: doua pitice albe se pot afla in fuziune sau in stadiul de expansiune, fuziunea fiind procesul prin care o pitica alba atrage materia de la un soare companion pana cand isi depaseste limita de masa.


"Rezultatul nostru sugereaza ca aproape toate supernovele din galaxiile pe care le-am studiat provin din doua pitice albe care fuzioneaza" spune co-autorul Akos Bogdan, tot de la Institutul Max Planck. "Acesta este un lucru la care majoritatea astronomilor nu s-ar astepta".


Diferenta dintre aceste doua scenarii poate avea implicatii in ceea ce priveste folosirea supernovelor sub forma de "lumanari standard" - obiecte de o stralucire cunoscuta - pentru a determina distante cosmice vaste. Pentru ca piticele albe se regasesc in anumite categorii de dimensiuni, fuziunea a doua asemenea obiecte cosmice ar putea rezulta in explozii care variaza in stralucire.


Pentru ca cele doua scenarii ar genera emisii diferite de raze X, Gilfanov si Bogdan au utilizat Chandra pentru a observa cinci galaxii eliptice apropiate si regiunea centrala din galaxia Andromeda. O supernova de tip 1a cauzata de materia in expansiune produce emisii semnificative de raze X inainte de explozie. O supernova rezultata in urma fuziunii a doua pitice albe, pe de alta parte, ar genera cu mult mai putine emisii de raze X decat cea din primul caz.


Cercetatorii au descoperit ce emisiile de raze X observate au fost cu un factor de 30 pana la 50 de ori mai mic decat cel asteptat in cazul scenariului de expansiune. Ceea ce inseamna ca piticele albe care se afla in fuziune domina aceste galaxii.


Ramane totusi deschisa intrebarea asupra faptului daca aceste pitice albe aflate in fuziune sunt catalizatorul principal pentru supernovele de tip 1a din galaxiile in spirala. Se studiaza in continuare daca aceste supernove din galaxiile in spirala sunt cauzate de fuziune sau de o mixtura a celor doua procese. O alta consecinta intriganta a unui asemenea rezultat este faptul ca o pereche de pitice albe sunt greu de descoperit chiar si cu cele mai bune telescoape.


"Pentru multi astrofizicieni scenariul fuziunii parea sa fie putin probabil pentru ca implica existenta prea multor perechi de pitice albe", spune Gilfanov. "Acum insa aceasta posibiliate de aparitie a supernovelor trebuie investigatata mai in detaliu"


Pe langa informatiile furnizate de Chandra, alte date esentiale sunt dezvaluite de Telescopul Spatial Spitzer, si de cel de la sol in infrarosu - Two Micron All Sky Survey. Stralucirea in infrarosu a galaxiilor a permis echipei estimarea numarului de supernove care se desfasoara.


Mai multe informatii, imagini si multimedia gasiti la


si la


Sursa: www.nasa.gov

vineri, 5 martie 2010

Homesicknes – part 2 (Poze Cluj)

Am fost sambata sa imi sustin lucrarea de absolvire la Observatorul din Cluj asa ca pun niste poze facute "la repezeala":

curte interioara :)

Catedrala "Sf. Mihail" din P-ta Matei Corvin






usa lui Quasimodo?

Biserica Piarista

Statuia Lupa Capitolina



Biserica din centrul vechi (nu mai stiu cum se numeste:P) mi-a placut oricum alaturarea :D


Si daca tot eram in fisierul de poze am mai dat peste cateva: asta spre exemplu e facuta in P-ta Mihai Viteazul si in spate e un banner cu un concurs de cross :D


Va mai amintiti ce frumos a fost decorat orasul de Craciun?



Ca tot spuneam in postul anterior despre Cluj ca Gradina Botanica e superba tot anul :) Iat-o in plina iarna!







Last but definately not least: Goldie al meu. Goldie si-a primit numele intr-o superba dimineata de iulie in care a aparut impreuna cu primele raze de soare prevestind inceputul unei indelungate prietenii ;)


Poate daca e cuminte ii fac cadou o casutza de aici, ca de exemplu asta :D