Pagini

sâmbătă, 6 februarie 2010

Carla

De astazi am o plantutza noua de care voi avea grija :D

Ea se numeste Spathiphyllum, denumirea populara fiind Crinul Pacii (Peace Lily). Pe a mea o cheama Carla :p

Planta are multe soiuri cu flori de diferite marimi de culoare alba, sub forma de lance, cu marginile ondulate, delicate si vaporoase cu frunze alungite care au varfurile ascutite, la fel de delicate si subtiri ca si floarea si de regula de un verde crud.

Prefera incaperile luminoase, dar nu ii place lumina directa ceea ce ii poate cauza ingalbenirea frunzelor iar pamantul trebuie sa fie in permanenta umed. Ca si caracteristici, pamantul trebuie sa fie fibros, sa se dreneze usor si sa aiba capacitate mare de retentie a apei. Substratul poate fi alcatuit dintr-un amestec de pamant de frunze, turba, ace de brad, mranita bine descompusa si nisip.

Fiind o planta originara din America Centrala si Columbia, cheia ingrijirii ei este apa. De obicei se uda cam de doua-trei ori pe saptamana. Daca se foloseste apa de la robinet e bine sa fie lasata aproximativ 24 de ore ca sa se evapore clorul. Planta are nevoie de multa apa insa e extrem de important sa se mentina pamantul drenat. Apa in exces poate cauza putrezirea radacinilor sale subtiri. Daca nu este udata suficient frunzele de la baza vor incepe sa se ingalbeneasca si vor trebui indepartate. Mai putine radacini inseamna si frunze mai putine. Iar frunzele sunt “bucataria” plantei, ceea ce ii confera viata. Atentie la ceea ce se numeste “udare artificiala”: daca s-a intamplat ca pamantul sa se fi uscat iar marginile sa se fi indepartat de marginile ghiveciului s-ar putea ca apa sa nu umezeasca uniform tot pamantul ci doar sa se scurga pe margine in tavita si radacinile sa ramana uscate.

De asemenea daca incaperea in care este tinuta are aerul cald si uscat este bine ca de cateva ori pe saptamana sa i se stropeasca frunzele cu un vaporizator.

Problemele cu care s-ar putea confrunta planta ar fi innegrirea varfurilor frunzelor. Aceasta poate fi cauzata de o multitudine de evenimente: apa in exces, prea putina apa, temperaturi scazute (sub 10° Celsius), temperaturi ridicate (peste 25°) sau aer uscat. Plantele “comunica” foarte bine, daca se observa vreo schimbare (“molesirea” plantei, ingalbenirea frunzelor, innegrirea varfurilor frunzelor) intotdeauna intrebati-va ce schimbari s-au produs in mediul in care sunt tinute.

Florile unei plante sunt mari consumatoare de energie. Cand acestea incep sa se ofileasca este bine ca florile uscate sa fie indepartate. Cu o foarfeca taiati si petiolul (codita aceea care se prelungese dupa floare pana la frunza), atentie insa sa nu indepartati si frunza. Nu smulgeti niciodata floarea, aceasta ii va face mai mult rau decat daca ar ramane cu florile neidepartate. In conditii optime de ingrijire planta va inflori chiar si de trei sau patru ori pe an.

Primavara poate veti fi tentati sa deschideti larg ferestrele sa aerisiti incaperea. Nu trebuie sa uitati ca aerul de afara este inca destul de racoros, iar plantele in general e bine sa fie ferite de curentii racorosi.

Planta poate fi usor atacata de paianjenul rosu sau de paduchii de frunze. Pentru a evita acest lucru ghiveciul se poate aseza pe un strat de pietris umed, iar dupa semnalarea atacului trebuie aplicate solutii de tratament procurate de la farmacia fitosanitara.

Daca alegeti sa o tratati cu un fertilizator, alegeti unul universal si respectati raportul de diluare indicat, exegerand insa acest proces puteti cauza arderea radacinilor.

Plantele tinere se transplanteaza in ghiveci nou in fiecare primavera iar cele mature cam o data la 2 ani. Sunt plante la care le place inghesuiala, deci e bine ca ghiveciul in care sunt plantate sa nu depaseasca 20 cm in diametru.

Cercetatorii de la NASA au demnonstrat ca plantele filtreaza aerul nociv din incaperea in care se afla asigurand un mediu mai sanatos si un aer purificat.

Remarcandu-se printr-o eleganta si o delicatete deosebita, Spathiphyllum este indicata pentru infrumusetarea birourilor sau a dormitoarelor.

Ca sugestie personala cand aveti o planta incercati sa aveti cat mai multa grija de ea si in schimb ea va innobila incaperea si atmosfera in care se regaseste.